- En
- Ru
- Uz
ГИГАНТСКИЙ СЕРЫЙ(ВОСТОЧНЫЙ) КЕНГУРУ
Kattaligi bo‘yicha ikkinchi o‘rinda turuvchi xaltali sutemizuvchi hayvon bo‘lib, bo‘yi 1,3 m, og‘irligi 60 kg gacha yetadi. Avstraliyaning janubiy qismida yashaydi, u yerda ochiq yomg‘irli o‘rmonlar va tekisliklarda yashashni afzal ko‘radi. Asosan xilma-xil o‘tlar va butalar bilan oziqlanadi. Ular ochiq a’zolik guruhlarini tashkil qiladi, bu ko‘proq hayvonlarning birlashishiga va yirtqichlardan muvaffaqiyatli himoyalanishiga imkon beradi. Soatiga 80 va undan ortiq km tezlikka (o‘rtacha - soatiga 40-50 km) erisha oladi, 6-9 m uzunlikka va 2-3 m balandlikka sakray oladi. Nikoh mavsumi bahor-yoz boshlariga to‘g‘ri keladi. Bo‘yi 2,5 sm va og‘irligi atigi 1 g bo‘lgan bolasi tug‘iladi, u onasining sumkasiga mustaqil ravishda kirib, u yerda yarim yilgacha qoladi. Jinsiy voyaga yetishi 1,5-2 yoshda, o‘rtacha umr ko‘rish davri tabiatda 7-10 yil, tutqunlikda 18-20 yil.
Второе по величине сумчатое млекопитающее животное, достигающее высоты 1,3 м и до 60 кг весом. Обитает в южной части Австралии, где предпочитает населять открытые дождевые леса и равнины. Питается преимущественно разнообразными травами и кустарниками. Они образуют группы с открытым членством, это позволяет объединяться большему количеству животных и успешно защищаться от хищников. Способны развивать скорость до 80 и более км в час (в среднем – 40-50 км в час), совершать 6-9-метровые прыжки в длину и 2-3 м в высоту. Брачный сезон приходится на весну-начало лета. Детеныш появляется на свет длиной 2,5 см и массой всего лишь 1 г, он самостоятельно забирается в сумку матери и находится там до полугода. Половая зрелость наступает в 1,5-2 года, средняя продолжительность жизни в природе 7-10 лет, в неволе – 18-20.
The second-largest marsupial mammal, it reaches a height of up to 1.3 m and a weight of up to 60 kg. It inhabits the southern part of Australia, where it prefers open rainforests and plains.
Its diet consists mainly of a variety of grasses and shrubs. They form open-membership groups, allowing large numbers of individuals to gather and effectively defend themselves against predators.
They can reach speeds of over 80 km/h (averaging 40–50 km/h) and are capable of leaps 6–9 m long and 2–3 m high. The breeding season occurs in spring to early summer.
The joey is born only 2.5 cm long and weighing about 1 g, then crawls into the mother’s pouch, where it remains for up to six months. Sexual maturity is reached at 1.5–2 years.
The average lifespan is 7–10 years in the wild and 18–20 years in captivity.





