Камышовый кот

Felis chaus
Класс:
Млекопитающие
Отряд:
Хищные
Семейство:
Кошачьи
Род:
Кошки

Mushuksimonlar oilasiga kiruvchi Felis turkumiga mansub bo'lgan yirik mushuk, tana uzunligi 90 sm gacha, yag'rin balandligi 50 sm gacha, qisqa dumli (20-30 sm) va vazni 15 kg gacha bo'ladi. Evroosiyoda keng tarqalgan. Daryolar, ko'llar va dengizlarning quyi qirg'og'ida joylashgan qamish va tikanli butalar ichida yashaydi, ochiq joylardan qochadi, tog'larga 800 m balandlikgacha ko'tariladi. Yaxshi ovchi, ko'rinmas va ehtiyotkor. Ozuqasining asosi kemiruvchilar va qushlardir. Shuningdek, quyonlarni, tuyoqlilarning yosh bolalarini, ilonlarni, kaltakesaklarni, qurbaqalarni va baliqlarni ovlaydi, suv qushlarining uyalarini buzishi mumkin. Mushukchalar uchun uyasini boshqa hayvonlarning eski inlariga quradi. 2 tadan 5 tagacha bolalaydi. Ular 5 oyida to'liq mustaqil bo'lib, 18 oyda jinsiy voyaga yetadi. 14 yilgacha yashaydi.

 

Крупный кот рода Felis семейства кошачьи, длиной тела до 90 см, высотой в холке до 50 см,  с недлинным хвостом (20-30 см) и  весом до 15 кг. Широко распространен в Евразии. Обитает в густых зарослях тростника и в колючих кустарниках по низменным берегам рек, озёр и морей, избегает открытых мест, в горы не поднимается выше 800 м. Отличный охотник, скрытный и осторожный. Основу его рациона составляют грызуны и птицы. Также может охотиться на зайцев, детенышей мелких копытных, змей, ящериц, лягушек и рыбу, разоряет гнезда околоводных птиц.  Логово для котят строит самка в труднодоступных местах, используя старые норы других животных. Котят в помете от двух до пяти, которые в 5 месяцев уже полностью самостоятельные, а в 18 месяцев достигают половозрелости.  Продолжительность жизни до 14 лет.

 

A large wild cat of the genus Felis in the family Felidae, with a body length of up to 90 cm, a shoulder height of up to 50 cm, a relatively short tail (20–30 cm), and a weight of up to 15 kg. It is widely distributed across Eurasia. It inhabits dense reed thickets and thorny bushes along lowland riverbanks, lakes, and seashores, avoiding open areas and not venturing higher than 800 m in the mountains. An excellent hunter, it is secretive and cautious. Its diet consists mainly of rodents and birds, but it may also prey on hares, young small ungulates, snakes, lizards, frogs, and fish, and it often raids the nests of water birds. The female builds a den for her kittens in hard-to-reach places, often using abandoned burrows of other animals. Each litter contains 2 to 5 kittens, which become fully independent by 5 months of age and reach sexual maturity at about 18 months. Its lifespan is up to 14 years.

ПОХОЖИЕ ЖИВОТНЫЕ

Кот степной cреднеазиатский
Felis silvestris caudata
Бенгальский тигр
Panthera tigris tigris
Тигр Амурский
Panthera tigris altaica
Леопард
Panthera pardus